Unit 1 Riddell Road – Glendowie

This house was designed for clients that wanted to subdivide the property, build one house for themselves to live in (unit 1), on the front of the site. And build another house to sell for the rear site (unit 2).

The sites topography lent itself quite nicely to the ability to have a 2 storey house at the rear of the site, which would retain views above a single storey house on front. Thereby maximising the value of the rear site and house to be sold.

The front site has a nice estuary view to the east , which the clients obviously wanted to maximise. This negated the fact that good northern orientation is always a must. Therefore a floor plan that was wrapped around a courtyard took shape to maximise sunlight and privacy also, as the driveway to rear house is north of house.

The diagonal slope of the site needed to be taken into account also. The answer to this was breaking the ‘U’ shaped plan into 3 subtley separate levels , with just 3 steps between each.

A soaring skillion roof fly’s over all 3 levels, with clerestory glazing along the south, west & northern sides of the main living spaces. The angle of this roof means it could be colousteel and also meant that it would not impede those important views to the estuary from the house behind.

Scroll to Top